Senest opdateret 13.11.09

website design software
Hobby

Klejnesporer

Det begyndte, som så meget andet, ved en ren tilfældighed.
Først arvede Birthe barndomshjemmets klejnespore fra sin mor og så en dag læste vi i et ugeblad om en dame, der havde en meget stor samling hængende på skorstenen i sin pejsestue.

Det syntes vi lød spændende og jeg begyndte at søge efter nye eksemplarer på loppemarkeder i hele landet og desuden har venner og familie været meget hjælpsomme.

Samlingen består nu af omkring 150 forskellige eksemplarer hvoraf de fleste hænger på en væg i vort køkken

I starten var det meget nemt, at finde en klejnespore til en flad femmer, men priserne er steget meget i de forløbne år og nu forlanges ofte 50-75 kroner for en gammel udgave, så samlingen udbygges nok ikke så hurtigt fremover.

Selvfølgelig kan man da falde over nogle til en rimelig pris og så bliver man jo også bedre til at “prutte” om prisen med tiden.

Historien om et dukkehus

Nogle få måneder før vort yngste barnebarn, Lotte, fyldte 5 år, ringede hun til os og sagde, at hun ønskede sig et dukkehus i fødselsdagsgave, og det skulle “morfar lave”.
Heldigvis havde vi gemt vor datters gamle dukkehus, som så bare skulle pyntes op med diverse nye lister, nyt tapet, en løs skorsten sættes fast, elektriske ledninger monteres og mange andre småting, som var gået i forfald efter næsten 25 års ophold på loftet.

Så manglede der selvfølgelig også møbler, som så måtte indkøbes inden fødselsdagen.
Det var efter vor opfattelse meget tydeligt, at disse “kinesermøbler” manglede en hel del, hvad kvalitet angik.

Det hører så også med til historien, at vi af en bekendt kort tid efter fik foræret et 3. etagers Lundby dukkehus,som også trængte til en god gang fransk vask og strygning og så naturligvis masser af møbler.

Vore intentioner var så selv at fremstille kvalitetsmøbler til huset og så måske, når pigen var blevet lidt ældre, at overdrage hus med indbo til hende, men vi nåede godt nok kun at få limet et par lister og en dør fast samt monteret el og lamper inden Lotte naturligvis blev forelsket i det meget større og mere moderne hus og yderst generøst tilbød mormor det gamle i bytte.
Nu havde vi altså ikke mere et tidssvarende dukkehus til vore planlagte møbler og andet inventar, men nu havde vi jo besluttet os og måske kunne Lotte så få lidt møbler tidligere end beregnet.

Men, men, men!! Når vi bruger timer, ja uger og måske måneder på at frembringe tro kopier af gamle møbler m.v. i størrelsesforholdet 1:12, så fandt vi hurtigt ud af, at sådan nogle små, tynde tingester bestemt ikke var egnede til en 5-årigs små fingre, så vi besluttede os til foreløbig at beholde tingene for os selv. Og når så Lotte og storebroderen Lasse var på besøg, var “udstillingen” forbudt at pille område.

Nu flere år senere er der ikke mere plads på kommoden og diverse hylder, så er vi gået i gang med at bygge et hænge-dukkeskab med 6-7 værelser, så møbler og alle de andre småting rigtig kan komme til deres ret.

“De “andre småting”, er de utallige små dimser og dingenoter, som Birthe har lavet af alle de ting, vi omgiver os med i hverdagen og bare smider væk efter brug:
f.eks. kan hætten fra en tube blive til en flot krukke eller urtepotte med hjemmelavede blomster. Vægeholderen fra et fyrfadslys blev omdannet til foden på en kammerlysestage o.s.v.
Selv plisserede lampeskærme på ca. 2 cm. i højden har Birthe lavet.

 

Klik her eller på menuknappen “dukkehusting” for at se billeder og beskrivelser af de enkelte frembringelser.

[Forside] [Familien] [Her bor vi] [Hobby] [Klejnesporer] [Dukkehusting] [Nye projekter] [Link] [Foto Galleri] [Photo Gallery  Canada]